Επιλογές

Οι επιλογές που έχεις στην Αρτοτίνα θα σε αναγκάσουν να ευχηθείς να μπορούσες να μείνεις λίγο ακόμη.

Τα ζωντανά δάση έλατου και καστανιάς που την περιβάλλουν, περιμένουν όποιον έχει διάθεση ν’ απολαύσει έναν μικρό ή και μεγαλύτερο περίπατο στα μονοπάτια τους. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη διαδρομή μέχρι το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη μέσα απ’ το δάσος.

Σε ελάχιστη απόσταση από το χωριό, τα ρέματα της Σαΐτας και της Καρυάς, που ενώνονται πιο κάτω με το Βαρδουσιώτη για να κάνουν τον Εύηνο, διαθέτουν σημεία ιδανικά για ψάρεμα, αναψυχή και, γιατί όχι, καμιά βουτιά!

Οι επιβλητικές βαρδουσιώτικες κορφές, που προστατευτικά αγκαλιάζουν την Αρτοτίνα, προκαλούν τους τολμηρότερους είτε για μια βόλτα για μάζεμα τσαγιού, είτε για μια ορειβατική εξόρμηση.
Κλασική, φθινοπωρινή και χειμερινή κυρίως, δραστηριότητα είναι το κυνήγι. Πολλοί επισκέπτες ενισχύουν τους δεσμούς τους με τη φύση και τους ντόπιους φίλους και γνωστούς εκδράμοντας κάθε Σαββατοκύριακο προς άγρα θηραμάτων (πουλιά, λαγοί, αγριογούρουνα).

Αξίζει ν’ αφιερώσεις λίγο χρόνο στη ζωντανή ιστορία του χωριού. Μπορείς να επισκεφτείς το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο αρχοντικό Σαφάκα. Αυτονόητο είναι το προσκύνημα στη μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος και όπου σώζεται και το κελί του. Τα πολλά εξωκλήσια περιμένουν επίσης να σε υποδεχθούν.

Η επιστροφή σου στο χωριό μπορεί να καταλήξει στην πλατεία για ένα παραδοσιακό καφεδάκι, ένα τσίπουρο ή ένα γλυκό του κουταλιού. Αν το στομάχι διαμαρτύρεται, μπορείς να διαλέξεις μια από τις τρεις ταβέρνες για να του προσφέρεις ντόπιες γευστικές απολαύσεις.

100_8112.JPG