Εκκλησίες

Ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών και εξωκλησιών που διαθέτει η Αρτοτίνα εντυπωσιάζει τον καθένα. Δεκαεπτά (17) είναι συνολικά οι ναοί του χωριού!

Στην πλατεία δεσπόζει ο ναός του πολιούχου Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε το 1905, επί δημαρχίας Κων. Διάκου, στη θέση παλιότερης ομώνυμης εκκλησίας με πέτρινα πελεκητά αγκωνάρια από Ηπειρώτες μαστόρους. Ανακαινίστηκε πρόσφατα. Είναι η κεντρική και μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού.

Σε κεντρικό σημείο του χωριού βρίσκεται ο ναός της Παναγίας (πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου). Μικρός σε μέγεθος, χτίστηκε επί τουρκοκρατίας (πριν το 1800) και ήταν ιδιωτική εκκλησία των Σαφακαίων. Στον περίβολό του υπάρχει οικογενειακός τους τάφος και μαρμάρινος σταυρός με ανάγλυφη τη μορφή του Γιάννη Σαφάκα.

Στο νοτιοανατολικό άκρο στέκει ο ναός του Αγίου Νικολάου. Παλιά εκκλησία (φέρει εγχάρακτη τη χρονολογία 1896) και αρκετά ευρύχωρη.

Ο κοιμητηριακός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγια-Σωτήρα) συντροφεύει τους προγόνους μας στη βορειοανατολική έξοδο του χωριού.

Η μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου βρίσκεται σε μικρή απόσταση βορείως της Αρτοτίνας. Στην περιφέρειά της συναντούμε και τα εξωκλήσια του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Παρασκευής, προσαρτήματα παλαιότερα του μοναστηριού.

Επιστρέφοντας προς το χωριό, συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα με την κοντινή «βιβλιοθήκη», χτισμένα και τα δύο με δαπάνες του Σπύρου Αθ. Κόκκορη, περίπου στα 1930 – 1940.

Περνώντας το ποτάμι και πηγαίνοντας προς τα Καλύβια θα βρούμε τα ξωκλήσια της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Μάρκου, του Αγίου Δημητρίου και των Ταξιαρχών, του Αγίου Αθανασίου και του Προφήτη Ηλία, το τελευταίο χτισμένο πρόσφατα από τον Κώστα Γ. Κατσαρό.

Από τη δυτική πλευρά ερχόμενοι, συναντάμε με τη σειρά τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Τριάδα. Μέσα πια στο χωριό, σε αγναντερή τοποθεσία βρίσκονται οι Άγιοι Απόστολοι, χτισμένοι το 1992 από τον Κώστα Ι. Κατσαρό, με προσωπική εργασία σε ηλικία 80 ετών.

Όλοι οι ναοί και τα εξωκλήσια της Αρτοτίνας μας δίνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε το Θεό και ν’ αναθέσουμε σ’ Αυτόν τις αγωνίες και τις ελπίδες μας.

IMG_8614.JPG